Ting + bibliotek = tingotek

Har du boden full av ting du bare bruker én eller to ganger i året? Tenk om vi lett kunne dele på ting vi trenger en gang i blant, i stedet for å gjemme dem bort? Tingoteket er laget for å gi alle tilgang til verktøy, hageredskap, festutstyr og mange andre ting som vi egentlig ikke trenger å eie. Her kan du velge mellom hekksakser, vinkelslipere, serviser og mye mer.

Skrevet av: Vibeke Koehler vibeke@barekraftigeliv.no 22.06.2021

IMG_5341.JPG

Hvorfor eie når du kan låne?

Et tingotek er en lokal delingshub som kan gi deg bedre plass i boden, tilgang til enda flere ting og samtidig bidra til å kutte klimagassutslipp. Fredrik Salhus og Anne Line Finsås har jobbet med Bærekraftige liv for å få satt i gang tingoteket i Nattlandsveien 81. Fredrik ble inspirert da han måtte løse en utlånsutfordring på jobben som verksmester på KMD. – Sammen med noen av studentene laget jeg en enkel utlånsapp til verktøy og utstyr, forteller Fredrik. Den kunne også brukes til å aktivere ubrukte ressurser i et nabolag. For folk har mye ting, som brukes lite. Den gjennomsnittlige brukstiden per drill som kjøpes er for eksempel 15 minutter. Totalt. Nå har mange gitt bort verktøy og redskaper til tingoteket, så de kan komme flere til gode.

Billigere og smartere

– Vi har fått inn alt mulig, gliser Anne Line. Folk kommer med vinkelsager, tapetfjernere, høytrykkspylere og alt mulig. – Vi vil bygge en delingskultur, fortsetter Fredrik. – Jeg tror genuint på at låning kan erstatte behovet for å eie på mange områder. Det er jo først og fremst mye billigere for folk som ikke skal bruke tingene hele tiden. Bare tenk hvor mye du kunne spart på å låne de fleste verktøyene du trengte til oppussingen. For ikke å nevne hvor mye natur- og energiressurser vi kunne spart! Visste du at hele 62% av klimagassutslippene på jorden er knyttet til produksjon og transport av ting? Da blir det enda mer tullete at vi ikke engang bruker disse tingene mesteparten av tiden. – Det er et tegn på at vi ikke er vant til å dele, sier Fredrik. – Bare tenk på det. naboene har kjøpt noe de trenger, og så kjøper vi akkurat det samme bare for å legge det i et skap. Siden 1990 har nordmenns forbruk faktisk doblet seg, uten at vi egentlig trenger flere ting enn vi gjorde da.

tingotek_IGpost6.jpg

La oss begynne å bruke de ressursene vi har tilgjengelig på en bedre måte.

– Fredrik Salhus

Inspirert av biblioteket

– En av inspirasjonskildene er det vanlige biblioteket, sier Fredrik. – Da jeg var gutt gikk jeg dit hele tiden for å låne musikk og CDer. Jeg hadde ikke så mye penger, men jeg kunne låne Bach, Beethoven og punk samtidig, og jeg følte meg så heldig som hadde alt dette tilgjengelig. Det ble også veldig spennende da biblioteket begynte med en ny utlånsteknologi med NFC-brikker. Jeg kunne bare legge bøkene på en plate, og vipps så er de registrert utlånt. Det er et sånt system vi bruker for å låne ut ting, men her scanner vi dem med mobilen. Vi har hatt en gruppe kjempeflinke studenter fra Høyskolen i Vestland med på laget for å viderutvikle webappen vår, og vi har jobbet vannvittig mye med den, forteller Fredrik.

Vil fortelle barna at de gjør noe

– Vi må jo faktisk gjøre noe med forbruket vårt, sier Anne Line. – Hvis vi kjapper oss og gjør noe nå, tenker jeg at vi kan klare å bevare verden slik den er. Jeg vil gjøre mitt for å overlevere en god verden til mine barn. – Ja, det er noe jeg tenker på også, skyter Fredrik inn. – Hva slags far vil jeg egentlig være? En som har lagt til rette for å skape endringer som trengs, eller en som bare sier at “sånn er verden”? Vi skal begynne å få ressurser til å sirkulere. På den måten kan vi også jevne ut sosiale ulikheter. – Jeg vil i hvert fall vise barna mine at jeg har gjort så mye jeg kan, avslutter Anne Line.