Klær til besvær - kan vi løse tekstilfloken?

Første del av prosjektet ble lagt til Gjenbruksuken i november 2022, hvor BIR og Bergen kommune hadde et spesielt fokus på å redusere tekstilavfall. Sammen med Bergen kommune og Bergen Næringsråd inviterte Bærekraftige liv på Landås hele byens tekstilbransje og andre interessenter til konferanse og workshop.

Over 140 deltakere meldte seg på konferansen for få en bedre forståelse av utfordringsbildet og lære om nye løsninger (du kan se video av konferansen her). En mindre gruppe ble igjen til workshop for å snakke om veien videre og nye former for samarbeid.

I andre del av prosjektet vil vi bygge på ideer og refleksjoner fra første fase med mål om å skape konkret handling og bygge et dynamisk, men varig nettverk for bærekraftig utvikling i kles- og tekstilbransjen.

Neste samling er 31. januar fra klokken 18:00 til 21:00 på Lystgården i Bergen. Er du interessert? Meld deg på her!

Klær og andre tekstiler har store, negative klima- og miljøkonsekvenser globalt. Det er et sammensatt problem som involverer aktører langt utenfor våre by- og landegrenser. Likevel er vi i en unik posisjon til å gjøre noe. Vi står for en høy andel av forbruket, samtidig som vi har gode forutsetninger for endring og innovasjon. 

Bærekraftige liv har i mange år arbeidet med tiltak som fremmer gjenbruk, reparasjon og redesign på lokalt plan. I Bærekraftige liv på Landås har dette engasjementet vokst til et ønske om å gjøre noe som virkelig setter fart på omstillingen. Bergen er allerede full av både vanlige folk som ønsker å ta bærekraftige valg, og aktører som jobber for å skape de gode løsningene i sin del av verdikjeden.

Hva skjer hvis vi klarer å samle alle disse gode kreftene? Kan vi skape en bevegelse med ringvirkninger langt utenfor egen bydel?

Disse spørsmålene ble starten på et tverrsektorielt samarbeid for å drive klesbyen Bergen i en bærekraftig retning.