Lystgården

En gammel prestebolig har blitt en perle for hele nabolaget og et nasjonalt senter for bærekraft. Lystgården ble pusset opp på dugnad og huser nå Bærekraftige liv Norge og Landås, Bybonden i Bergen, kontorplasser og møtelokaler – og husets egne prosjekter som kobler folk, mat og bærekraft i praksis.

Skrevet av Vibeke Koehler, vibeke@barekraftigeliv.no 24.06.2021

48638004642_ae374b8e50_k.jpg

Et grønt nettverk

Lystgården er et drivhus for grønn samfunns- og forretningsutvikling. Bærekraftige liv tok over huset i 2017 og har formet det til et nasjonalt senter for bærekraft. Sammen med Bybonden i Bergen, Markedshager Bergen og andre nytenkere i kontorfellesskapet, fyller vi huset med innhold. Vi kobler sammen fagmiljøer, det offentlige, næringsliv og grasrot slik at vi sammen kan bevege til handling for FNs bærekraftsmål.

Rom med mange talenter

Huset er kjent som Edvard Griegs sommerparadis i oppveksten. Historien sier at det var akkurat her Ole Bull hørte unge Edvard spille for første gang, da han kom ridende opp alléen mot huset. Han gikk inn i stuen, stilte sg foran det unge talentet og sa: “Du skal til Leipzig”. Deretter arrangerte Ole Bull musikkutdannelse for ham. I dag dyrker vi et annet fremtidshåp her – og ser mange muligheter for å skape den bærekraftige fremtiden vi ønsker oss.

​Fra drøm til virkelighet

Liv Karin Lund Thomassen var med på oppstarten av Bærekraftige liv Landås i 2008, og fikk ideen om å bruke den gamle presteboligen til glede for hele nabolaget og byen. Hun ville skape et samlingspunkt for nye grønne tanker som forandrer verden fra røttene, opp på spisebordet og dypt inn i folks hjerter. Det ble starten på mange års iherdig arbeid. – I starten føltes det som en urealistisk drøm, sier Liv Karin. – Det var mange hindre i veien. Vi fikk uvurderlig støtte fra mange gode hjelpere underveis. Noe av det nydeligste som skjedde, var å se hagen bli forvandlet til en park, i løpet av to dager der over hundre frivillige jobbet på spreng. Nå, fire år senere, har vi et fantastisk hjem for folkene som skaper bærekraftige endringer i praksis.

Mat som inngangsport til bærekraft

– I dag har vi flere prosjekter på huset som jobber ut fra tanken om at den enkleste måten å invitere folk inn i bærekraft-tankene på, er gjennom mat. Alle spiser, alle har et forhold til mat, og matvalgene vår betyr mye for klimagassutslipp, biomangfold og for folkehelse. Dessuten er mat enkelt å forholde seg til, smiler Liv Karin. — Og det er perfekt for å bygge fellesskap. Så nå utforsker vi blant annet sosial gastronomi og markedshager, og kartlegger arealer i byen som kan brukes til dyrking. Bybonden bor også på huset, og jobber med å spre kunnskap som får flere i byen til å dyrke. Les mer om Lystgården her.

Fylt av aktiviteter

Bærekraftige liv arrangerer Den store bærekraftfesten på Lystgården i august hvert år, og arrangerer en rekke nettverkstreff her. Lokallaget på Landås driver Kafé Lyst – en idé utviklet av naboene, hvor du kan møte folk, spise lokal mat og få klær og ting reparert mens du nyter et glass kald drikke. I tillegg har de utformet en epleslang-hage, hvor alle har lov å gå og plukke frukt, og både Bybonden og naboene har parsellhage på uteområdet. Det er utrolig hva som kan skapes av en urealistisk drøm.