Hva er ditt drømmenabolag?

Du er sikkert glad i plassen der du bor. Og kanskje du ser muligheter for at det kunne vært enda bedre. Bærekraft betyr å kunne levere fra seg en verden til neste generasjon, som barna våre og deres barn også kan leve godt i. Vi skal ha nok ressurser, men ikke bare materielle. Hvordan vi har det er minst like viktig, og da er stedet ditt en nøkkel til å skape et godt liv med trivsel samtidig som vi kan løse globale problemer, helt lokalt.

189819895_116174320628868_6696875063175914158_n.jpg

Lokale løsninger på globale utfordringer

Nabolaget er en liten verdensdel. Alle utfordringene vi står overfor på verdensnivå finnes der vi bor, og derfor kan vi også begynne å finne løsninger der. Hvordan du handler mat, kommer deg til og fra jobb, hvor du møter folk, hva du spiser, hva du eier og hva du gjør på fritiden din har noe å si alt sammen. Det virker kanskje lite og ubetydelig å tenke på valgene til en enkelt person, men hvis et helt lokalsamfunn på 5-6000 personer begynner å velge annerledes, har det plutselig mye å si. Og hva når 1000 lokalsamfunn gjør det samme? Da har det en enorm kraft. Det begynner med at jeg og du innser at noen må gjøre noe – og det er vi som er noen.

Visjonsverksted

Har du lyst til å sette i gang positive endringer på bakkeplan, som kan bety noe for klima, miljø – og for folk der du bor? Bærekraftige liv arrangerer idémyldringsverksted som samler folk og åpner opp for å starte med det vi kan, der vi er. Det folk vanligvis opplever på idémyldringene, er at det finnes flere andre folk i nærheten som også brenner for noe. Folk finner hverandre og kobles slik at de kan løfte sammen for å få ting gjort. Det er lenge siden vi sluttet å snakke om bærekraft. Det viktigste er å sette i gang og skape det samfunnet vi selv ønsker, samtidig som politikere og myndigheter jobber med systemendringer i sin posisjon. Alle er folk, og alle bor et sted. Vi skaper systemendringer nedenfra og opp.

Hva får vi ut av et visjonsverksted?

Hvis du kunne forestille deg hva som helst – hvordan skulle livet vært der du bor? Det er utrolig hvor spennende og vakre ideer som kommer fram bare vi spør hverandre i en setting der alle ideer er tillatt. Etter å ha kartlagt hva folk brenner for, går vi gjennom en prosess der vi ser på hindringer og ressurser i området. Vi har alltid med oss tanken om at alle kan bidra med noe. Til slutt meisler vi ut 3–5 prosjekter som folk virkelig har lyst til å sette i gang med, og utfordrer alle til å tenke på hvordan vi kan invitere ende flere frivillige med til å delta. Da står gruppen på startstreken, og har allerede begynt å tenke på hvordan ideene kan realiseres i praksis.

Senket økologisk fotavtrykk og økt livskvalitet

Når vi holder to tanker i hodet på en gang, får vi designet mange prosjekter og arrangementer som tar vare på folk, natur og ressurser, samtidig som de er morsomme og interssante. Noen av idéene som har dukket opp er: Nabolagskafé med reparatører som fikser mens du spiser, et tingotek, arkitekttegnede hønsehus, naboer som viser skoleelver birøkt, gjøre en forfalt lekeplass om til et frodig møtested, fellesmiddager med reddet mat, mosaikkkunst av nabolagets knuste kopper og fat sammen med asylmottaket i området, felles vedhogst, matskog, årlig sykkelpuss, og mye, mye mer.

Test et visjonsverksted med oss

Resultatet på sikt blir at folk som bidrar frivillig trives bedre, får større nettverk, føler mer eierskap til området sitt, tør å lufte ideer og sette i gang – og faktisk endrer vaner som ikke er optimale for klima og miljø. Vi arrangerer visjonsverksteder i nabolag og kommuner over hele landet. Vil du prøve?