Bli med i Bærekraftige liv sitt nettverk av grønne nabolag

Bærekraftige liv driftes av frivillige i, og for, sitt eget nabolag. Registrer deg og nabolaget ditt her hvis du har lyst til å være med!


Slik kommer du i gang

Å gå fra ingenting til noe

Å gå fra ingenting til noe, er alltid det vanskeligste skrittet. Som initiativtaker bør du ta utgangspunkt i dine egne drømmer. Snakk med folk om hva du vil få til, få en fornemmelse av hva andre ønsker å realisere. Et eller annet sted finnes det en fellesnevner. Helt i starten er det ikke avgjørende å få med en stor gruppe. Hovedoppgaven i den tidlige fasen er å skape en arena der ulike ildsjeler i nabolaget møtes.

Inviter fellesskapet inn

Ta utgangspunkt i det dere har, ikke det dere mangler. Jo flere som kjenner seg invitert tidlig, jo bedre er det. Alle tendenser til å bli oppfattet som et lukket og ekskluderende miljø bør skytes ned eller motbevises. De initiativene som har fått raskest luft under vingene, har tidlig fått bredden av nabolaget til å føle seg velkommen. Spill gjerne ball med andre eksisterende nettverk.

Kommuniser smart

Informasjon er nøkkelen til å bygge opp et lokalt nettverk. Her bør du benytte deg av både Facebook og god gammeldags plakatkunst - en undervurdert kommunikasjonsform i nabolag. Lag en plakat og spre den via e-post, sosiale medier og stolper. Bruk den lokale jungeltelegrafen og nettverkene du har tilgang til for å store informasjon til navngitte personer. Det er effektivt, når naboene dine er de du vil nå.

Velg arenaer som er utradisjonelle og nye

Poenget med naboskaping er å forandre noe. For å forandre noe må man bryte noen konvensjoner. Prøv å tenke at du er en agent som kobler sammen nabolaget i nye konfigurasjoner. Finnes det grupper av beboere som aldri møter hverandre? Hvordan kan man skape en felles møteplass?

Hvis alle møter er i samme lokale vil man fort ende opp med de samme folkene som føler tilhørighet til det stedet. Bruk skolen, vandrerhjemmet, moskeen, låven, kjelleren - det er flere muligheter enn man først tror. Ved å velge ulike arenaer, skaper vi litt sunn forvirring. Hvem er egentlig avsender av Bærekraftige liv? Og hvem er målgruppen? Hvis målet er å nå et tverrsnitt av nabolaget, kan vi ikke risikere å bli plassert i altfor trange båser.

Spill på eksisterende nettverk

Bærekraftige liv er ikke en konkurrerende organisasjon, men en felles plattform som eies av alle og ingen. Utfordringene vi adresserer er fellesmenneskelige. Vi trenger ikke alltid være arrangør, men kan gjerne støtte andres klimavennlige arrangement. Bygg lokale allianser på tvers av tradisjonelle skillelinjer, der fellesnevneren er å senke vårt økologiske fotavtrykk samtidig som vi øker livskvaliteten vår.

Gjør ting så enkelt som mulig

Trenger man et styre hvis målet er å samle naboer som er glade i å sykle? Hva skal man med organisasjonsnummer hvis poenget er å dele kunnskap om å dyrke mat på terrassen? Det kan komme en tid hvor dette er nødvendig, men det er ikke nødvendig for å starte opp i eget nabolag. Benytt møteplassene til å snakke med folk og høre hva de brenner for. Sørg for å skape en kultur for å koble mennesker og gi dem rom til å dra i gang sine egne aktiviteter og invitasjoner.

Tenk smått nok

Ikke tenk for stort eller drøm dere vekk. Står gamleskolen tom og roper på aktivitet? La drømmen stå der, inntil nettverket føles robust nok til det store løftet. Å gape over et kjempestort prosjekt tar fort fokus bort fra den entusiastiske handlingen, og fanger oss inn i en skog av byråkrati. Start med de mest konkrete og lavest hengende fruktene, som mobiliserer mange. Finnes det et tilgjengelig villniss som lengter etter grønnsaker? Finnes det en sykkelmekaniker i gruppen? Start med kunnskapen og engasjementet du oppdager i nabolaget. Bygg videre derfra.

Testen på om en idé er god eller dårlig er ofte; er dette noe jeg selv ville deltatt på? Er dette noe som tenner en glød, en slags entusiasme? Kan det gjennomføres på en relativt enkel måte?

Tenk utenfor boksen

Stikkord for en god idémyldring i Bærekraftige liv:

  • Fra protest til fest! Let etter en positiv vinkling til temaet du vil invitere til. Gøy er sjelden feil. Det virker fristende og inkluderende.

  • Fra nei til ja. Når en tematikk virker tyngende og lammende, gjelder det å snu fokus. Snu perspektivet bort fra det vi frykter og spør hva vi egentlig drømmer om?

  • Lek med dem som vil leke med deg. Ikke kast bort energien på de verste kritikerne. De finnes alle steder, men er i solid mindretall.

  • Hvor ligger nabolagets energi? Finnes det små grupper av folk som drømmer om det samme? Prøv å få dem til å møte hverandre.

  • La det svinge. Man kan ikke vedta holdningsendringer, men vi kan gi hverandre et begeistret spark bak i riktig retning.

  • Bygg personlige nettverk, prat om muligheter, finn folk som drømmer om noe. Ta utgangspunkt i det dere er: mennesker med virkelyst.