Treffpunkt mellom by og natur

Bærekraftige liv på Byhaugen i Stavanger samler energi fra flere bydeler. – Det viktigste er å ta godt vare på hverandre, sier Anja Moen Hareim. — Da får vi flere med på å tenke positivt om å ta gode valg for seg selv og hele nabolaget. Det er her vi kan bygge fellesskap som gjør at det er lett å ta de enkle grønne valgene. Fellesmiddager, grønne juleverksted, turer og insekthager drevet av frivillige har blitt så populært at det ikke er plass til alle som vi være med.

Skrevet av Vibeke Koehler, vibeke@barekraftigeliv.no 12.06.2021

20443430833_2af824956d_o.jpg

Anja Moen Hereim og Imme Dirks Eskeland var begge med på oppstarten av Bærekraftige liv på Byhaugen i Stavanger i 2015. Anja var kokk med interesse for bærekraftig mat, og Imme kom rett fra en jobb i Grønn Hverdag hvor hun var pådriver for gjenbruk og bruktmarkeder. De hørte om hvordan Bærekraftige liv fikk ting til å skje i nabolag andre steder, og ville sette i gang det samme på sitt sted.

– På det første oppstartmøtet kom det ca. 50 personer på idémydringen. Alle var naboer og ville bidra frivillig. For å gjøre noe godt for nærmiljøet. Folk formet grupper etter hvilket tema de var spesielt interesserte i. Noen ville drive med hage, andre med mat, noen ville ha en turgruppe med fokus på å lære om naturen. For meg ble det naturlig å bli med i en forbruksgruppe, forteller Imme. –Det var en utrolig kjekk kveld!

– Mat står veldig sterkt hos meg, fortsetter Anja. – Så jeg ville bygge fellesskap rundt mat og hvordan mat er tilknyttet et bærekraftig liv i praksis. Anja arrangerte vegetarkurs for naboene. Inspirert av en i gruppen som hadde bodd i et stort kollektiv i Frankrike, begynte hun og Imme å invitere til fellesmiddager på rundgang. – Vi samarbeider med frivilligsentralen, sier Imme. – Vi får låne lokaler der, som ligger utrolig fint til med 360-graders utsikt midt i et populært område. Det er en fin, sosial møteplass som samler tre bydeler i Stavanger. Mange kommer innom og kikker når de er ute på tur.

Fellesmiddagene ble laget av mat som var reddet fra lokale butikker, og dermed kunne Anja og Imme sørge for at folk fikk rimelig middag og de reduserte matsvinn, samtidig som de ble kjent med naboene. – Vi er avhengige av at flere bidrar med matlagingen, sier Imme. Det ble så stor pågang etterhvert at vi måtte ta påmelding til middagene. Anja fortsetter – Vi fikk en avtale med Meny om matredding og grønnsaksrester. Siden det meste av råvarene var gratis eller veldig billig, ble det overkommelig for småbarnsfamilier, pensjonister og andre med trange budsjett å gå ut og spise i fellesskap. Det var så koselig. Folk satt på langbord og ble kjent med hverandre.

AdobeStock_103067604.jpeg

Det er ikke bare lille meg. Det er en haug med folk bak meg som gjør akkurat det samme.

Imme Dirks, Bærekraftige liv på Byhaugen

I tillegg til fellesmiddager og vegetarkurs, har Bærkraftige liv på Byhaugen hatt matkurs for barn med fokus på barnevennlig vegetarmat som kan lages selv, de har hatt fermenteringskurs – og reparasjonskaféer. Der har de samlet både ingeniører og folk som kan sy, for å fikse ting. De har bidratt til søndagsåpne garasjer, som arrangeres av Stavanger kommune – ved å samle en mengde folk på én plass med søndagsåpne bagasjerom og kassesykler. – Med et helt bruktmarked på samme sted er det mer attraktivt for folk å komme innom, sier Anja.

Grønne juleverksted har også vært svært populære hvert år. – Vi har laget gjenbruksgaver og opplevelsesgaver, forteller Imme. – Vi lagde grønn julepynt av kongler og sydde handlenett til gaver. Det ble fire langbord fulle av folk, med hvert sitt tema. Det har alltid vært fullt hus på julverkstedene i nabolaget. Vi skulle hatt enda mer plass til alle som ville være med!

– I nærheten av byhaugkaféen fikk vi en annen idé, forteller Imme. – Der var en gammel lekeplass som stod til nedfalls. Vi fikk bruke en del av den til å lage en insekthage, med insektvennlige planter som pyntet opp. Det førte til at flere ville bruke plassen. Vi laget noen sittegrupper av stubber og pallekarmer, og plantet salat, reddiker og urter som barn kan forsyne seg av og spise. Så nå har hele nabolaget en åpen liten samlingsplass ute. Den skal være så selvdrevet som mulig, men to naboer har tatt litt ansvar med å følge opp i tørkeperioder og luke innimellom. Det skal ikke mer til, for å få så mye tilbake, smiler Imme.

Byhaugen-naboene fikk støtte fra Obos til å bestille økologiske insektvennlige frø. De delte frøene ut til alle naboene, med informasjon om hvorfor de hjelper økosystemet av planter, jord og insekter. Det har blitt fine fellesskap av det frivillige arbeidet i insekthagen også. — Jeg satt fra meg mynte som var til overs fra min egen hage, fortsetter Anja. – Og da jeg så at det hadde vokst fram masse brennenesler, sendte jeg en melding til naboene og oppfordret dem til å plukke og lage brenneneslesuppe!

– Vi trenger å bli minnet på at det vi gjør, betyr noe, sier Imme. — Når mange gjør litt, blir det veldig mye til sammen. Jeg kan ikke gjøre noe med utslippene i Kina, USA eller i Oslo for den saks skyld, men jeg kan gjøre noe her jeg bor. Og det kommer alltid nye folk til. Så det er bare å fortsette. Det er også veldig godt å vite at vi er en del av noe større. Når jeg vet at det ikke bare er jeg som gjør noe, eller gir avkall på noe for å skape en bedre verden, er det lettere. Det er inspirerende.