Mitt bidrag – kompost på kjøkkenbenken

Bokashikompost er vinn-vinn for å redusere matavfall og gi næring til jorden – og det er lett å få til!

Kaster du matrester? Hvem gjør vel ikke det? Noen ganger lager vi for mye og glemmer å spise matrestene vi har satt i kjøleskapet, eller orker ikke å spise samme, litt slappere, måltid to ganger på rad. Og noen ganger blir nyinnkjøpt mat liggende til den har gått langt forbi utløpsdato, så «like god etter» ikke engang er et alternativ. Men visste du hvor utrolig enkelt det er å få brukt restene, og det uunngåelige matavfallet til noe skikkelig smart? Henriette Kleppe startet med bokashikompost i fjor, og skjønner ikke hvorfor hun ikke begynte med dette for lenge siden. 

– Jeg har hatt lyst til å drive med kompost lenge – det er jo ganske lurt! Men jeg har kvidd meg litt fordi jeg har tenkt at det var mye arbeid, eller at det var mye å sette seg inn i. Men dette var mye enklere enn jeg hadde trodd. Det geniale med bokashi er at jeg både får redusert mengden søppel vi produserer og jeg får næringsrik jord til hagen, sier Henriette.

For vi produserer mye søppel. Hele 80-90 kilo av det hver person kaster hvert år er matavfall. Til sammen blir dette over 400 000 tonn matavfall hvert år, bare i Norge! Miljødirektoratet er i gang med å utrede obligatorisk sortering av matavfall, og nye EØS-bestemmelser har satt 2023 som frist for at alt matavfall skal sorteres. Så, hva stopper oss fra å sette i gang? Mange forbinder kompost med mye arbeid, svære hauger av hageavfall eller skumle beholdere fulle av mark og vond lukt. Så, hvorfor i all verden vil noen drive med kompost inne i sitt eget hus? 

– Matavfallet må jo ut til slutt, men det som er så greit med bokashien er at jeg legger bare matavfallet fra kjøkkenet i beholderen inne, en gang for dagen, og når jeg drysser bokhashi-strøen over, begynner en fermenteringsprosess som gjør at det ikke lukter råttent, forklarer Henriette. 

Det blir gode reddiker av bokashijordenDet blir gode reddiker av bokashijorden

Det er ganske enkelt å holde styr på hva slags matavfall som skal i bokashi-bøtten: Alt. Her er det ikke nødvendig å sortere ut eggeskall og sitrus og kjøtt eller bein. Absolutt alt går i bøtten. Det er lite arbeid også. Denne komposten skal ikke vendes, og du trenger ikke tenke på å holde den varm. Bøtten skal bare stå i innetemperatur. Det eneste som må gjøres er å legge matavfall i bøtten, drysse strø over og la det stå. 1 eller 2 ganger i uken tapper du ut væske fra bøtten via kranen. Denne væsken er helt super, naturlig plantegjødsel. Når du vanner plantene hjemme med bokashivæske tynnet ut med vann, kan du nærmest se dem bli frodigere og grønnere.  

– Jeg har også prøvd å bruke bokashivæsken på bladlus på rosene mine, og det funket, smiler Henriette.

Når bokashi-bøtten er full av matavfall, skal den stå i to uker innendørs for å fermentere. Da fyller du opp bøtte nr. 2 – for bokashisettene leveres med to bøtter. Etter to uker kommer den neste og siste oppgaven som må gjøres. Komposten blandes ut med jord. Du kan blande det med jord i en pallekarm eller rett i jorden ute, så lenge det er dekket med 10-15 cm jord for å unngå lukt, og sikre nebrytningsprosessen. 

I et helt år hadde ikke jeg anledning til å få bygget noen pallekarm til å blande bokashikomposten i, sier Henriette. Så jeg gravde den bare rett ned under hekken og rullet gresset tilbake over. Når jeg ser på hekken nå, er det helt tydelig at den delen som fikk bokhashi i jorden er mye større og ser ut til å trives bedre enn den jeg ikke rakk fram til. Men nå har jeg fått bygget en liten pallekarm der jeg har jordfabrikken min! Nå er det ca. to uker siden jeg fylte på den. 

Hekken har fått masse kompost rett i jordenHekken har fått masse kompost rett i jorden

Henriette vender på jorden. – Her er litt gressklipp – og der er en pølse! Jeg har på ingen måte stått og hakket opp maten, jeg har bare pælmet det nedi, så dette er en langtidsfabrikk. Hvis du vil kan du hakke det litt opp, så går prosessen fortere, men alt løser seg opp til slutt, forteller hun. Når vi pirker i en hel banan som dukker opp i jorden, smuldrer den opp med det samme.

Men hva gjør man med komposten om vinteren, når det ikke er så lett å grave i jorden?

– I fjor, før jeg fikk satt opp denne pallekarmen tok jeg rett og slett tatt pause om vinteren. Men andre, som kanskje har litt bedre lagringsplass innendørs, har gjerne to-tre kasser jord stående, som de blander komposten i. Hvis du har en bod eller et skur, fungerer det helt fint. Så lenge du dekker det med 10-15 cm jord, lukter det ikke. Det kommer bare en liten dunst når du åpner bøtten for å ha matrestene i, og når du skal tømme den i jordfabrikken.

– Hvis vi tenker på de langsiktige sammenhengene blir det klart hvor stor innvirkning det kan ha for jordkloden om vi alle gjør litt, og komposterer det matavfallet vi selv produserer. I stedet for å sende matavfallet vårt til forbrenningsanlegg som forurenser, kan vi bruke det til å gi ny næring til jorden. Med næringsrik jord i hagen eller i pallekarmene, kan vi også dyrke mer av det vi spiser, selv. Det blir vinn-vinn for alle, sier Henriette.

Har du fått brukt jord fra kassen til noe enda? – Ja! Nå har vi reddiker her som er godt modne, og der borte har jeg plantet tomater, auberginer og paprika. Det er litt spennende. Jeg er i «prøve alt»-fasen, og skal lære meg å bli god på dette. Så vi får se hvordan det går. Nå har vi plantet rett i ren bokashi-jord, så jeg håper det ikke er for sterkt, men det ser jo bra ut hittil! Dette er akkurat passe lavterskel for meg som har lyst til å sette i gang med å få redusert avfall og få litt penere hageflekk. 

Næringsrik jord med bokashikompostNæringsrik jord med bokashikompost

En ting Henriette har lagt merke til etter at hun startet med bokashi er hvor mye matavfall hun og datteren egentlig produserte.  – Jeg ble veldig bevisst på det. Etter å ha sortert ut plast og papir, la jeg merke til at bosset vårt var fullt av de usorterbare tingene – og masse mat. Og vi er bare to personer, en voksen og en fireåring! Nå, når vi får brukt matavfallet til noe produktivt, setter vi ut bosspannet til henting mindre enn én gang i måneden, sier hun.

I 2017 publiserte Statistisk sentralbyrå avfallsregnskapet for 2015, og det viser seg at Norge faktisk sorterer mindre avfall enn tidligere, samtidig som mengden avfall vi produserer, vokser. Det vil si, at med denne tendensen vil vi ikke komme til å nå de målene vi selv har satt om å sortere 50% av husholdningsavfallet innen 2020.

Bare det naturlige matavfallet som skrell av epler, poteter, gulrøtter og kålrabi utgjør store mengder, som egentlig er en ressurs som kan brukes. Og i bokashien kan du til og med putte i kjøttbein og eggeskall. Strøet bryter opp molekylærstrukturen slik at nedbrytningsprosessen starter med en gang maten kommer i kontakt med jord. Matavfallet som går i bosset blir sendt til forbrenning, og forbrenning av søppel er noe av det som forurenser mest rundt byene i tillegg til trafikk.

Visste du at BiR gir kr. 1000 i tilskudd til alle som kjøper bokashi-startkit? bokashinorge.no er godkjent som forhandler hvor BiR-tilskuddet kan brukes, og du kan få med en bok som forklarer prosessen og har masse gode tips. Et komplett startkit koster i utgangspunktet kun kr. 1099, før rabatten – så det er bare å sette i gang! 


Tallmateriale er hentet fra avtallnorge.no og bir.no

Skrevet av Vibeke Koehler