Takhage for en bedre bydel

Eldresenter og barnehager dyrker sammen

Det er enkelt å sette ned en stikling, eller dra opp et ugress av jorda. Men lukten og følelsen av jord på fingertuppene er direktekontakt med livet. 

Bærekraftige liv på Landås tok i 2016 initiativ til å få bygget en hage på takterrassen til ett av våre lokale eldresentre. De flinke studentene ved Bergen Arkitekthøyskole har tatt utfordringen med å bygge plantekasser og utforme hagerommet. 

Tre av barnehagene i nabolaget skal ta turen innom hagen en gang i uken for å plante, luke og dyrke sammen med beboerne på eldresenteret, så studentene har fått en utfordring i å utforme en hage hvor både barn og eldre kan ha det gøy og grave i jorden, sammen.

Ett frø blir plantet i en vinduskarm på eldresenteret, ett blir plantet i barnehagen. Alle som kan hjelper til å tømme jord i plantekassene som studentene har bygget. Små, myke hender og hender som har levd og dyrket lenge, setter stiklinger i jorda.

De eldre kan videreføre kunnskap om dyrking av mat til en ny generasjon, før kunnskapen går tapt. Barna får gleden av å oppleve hvordan maten vi spiser blir til, og kan vokse opp med erfaringer om at det krever innsats og omsorg å skape et måltid. Hagen bidrar til lett fysisk aktivitet for de eldre, og samspill, sanselighet og et sosialt fellesskap rundt plantene.

På sikt har vi også en visjon om å få satt opp et enkelt akvaponianlegg i tilknytning til hagen. Akvaponi er kort fortalt et ferskvannsakvarium som tilfører gjødning til grønnsaker som dyrkes i vannet fra akvariet - og representerer enkel teknologi som kan kombinere grønnsaksdyrkning og fiskeoppdrett på en mer miljøvennlig måte. Vi får også direkte innsyn i et øko-kretsløp der vi kan se at bæsj blir til mat!

Gulrøtter, jordskokker, salat, bringebær og oregano fra hagen bæres inn på kjøkkenet ved siden av, og trylles om til et godt måltid. Barn, eldre og ansatte setter seg side om side og spiser.

Byggingen av hagen er i gang, og vi gleder oss til å se resultatene! 


Tekst og foto: Vibeke Koehler

Både barn og rullestolbrukere skal ha glede av plantekasseneBåde barn og rullestolbrukere skal ha glede av plantekassene