Glimt fra inspirasjonshelg

Helgen 28.-29.10 hadde Bærekraftige liv sin første fellessamling der folk fra flere Bærekraft-initiativer over hele landet samlet seg for å inspirere hverandre.

Vi ble oppdatert på masse spennende som skjer, både på teknologifronten og blant de mange fantastiske hverdagsaktivistene som betyr så mye for det grønne skiftet. Etter helgen dro vi hjem med sekken full av inspirasjon, og en fornyet tro på at det nytter å gjøre noe. Med små steg sammen gjør vi en stor forskjell tilsammen.

 

Agnes Tvinnereim åpnet med å fortelle Bærekraftige livs historie og visjon, fra kjøkkenbordet i 2008 og fram til det store nettverket av grasrotaktivister som er engasjert i dag. Bærekraftige liv holder fremdeles på målet om å se for seg en verden der vi både lever bærekraftig og har det gøy, og de to enkle målene er fremdeles det samme: Vi skal senke det økologiske fotavtrykket, og øke livskvaliteten vår. 

 

Torhild Eide Torgersen ledet oss gjennom en workshop begge dagene. Vi flyttet fokuset fra å tenke på "Hva fungerer ikke i nabolaget mitt, og hva kunne vært bedre?" Til "Hva vil vi få til som kan gjennomføres, og hva kan jeg starte med å gjøre allerede i morgen?" Én bestemte seg for å invitere naboen på kaffe, en skulle få sendt en brev til BKK om et energisamarbeidsprosjekt, og én bestemte seg for å sette ut «snakk-med-en-fremmed-stoler" i nabolaget sitt. Men det var også mange som begynte å tenke nytt i større linjer om matdistribusjon og kommunenes klimaplaner, etter å ha fått dele tanker og ideer rundt bordene.

 

Vi fikk et innblikk i Anne Dubrau sitt prisvinnende initiativ Epleslang, som har klart å utnytte mange hundre tonn av det som ellers ville blitt nedfallsfrukt i Oslos eplehager - og samtidig åpnet dørene inn til arbeidslivet for over 50 personer, de fleste med en eller annen form for utviklingshemming. Anne er et fyrverkeri av energi, og har blant annet også startet Bybi, som driver urban birøkt og honningproduksjon - og er en av motorene bak Bærekraftige liv Holmlia. 

 

Julie Ane Ødegaard Borge fra Raftostiftelsen gav oss et veldig interessant innblikk i hvor tett bærekraft og grasrotaktivisme er knyttet til demokratiske prosesser, og hvorfor det nytter å delta. I Århus driver Kristin Birkeland Sager der samler, et hus for hverdagsaktivister hvor de har et sterkt fokus på akkurat demokratisering og deltakelse. Hun kunne fortelle om syriske pappaer som hadde laget en egen Youtube-TV-kanal, for å fortelle barna sine som fremdeles venter i Libanon, om hvordan livet i Danmark er for dem. De har også hjulpet med å få starte opp flere prosjekter med stor sosial betydning, blant annet Sosial Sundhet - en kobling mellom helsefagstudenter og langtidssyke som her får hjelp til å komme seg til legen, Vaskeriet - et vaskeri som ble et sentralt samlingspunkt for borettsslaget og hvor folk med psykiske vansker kunne få jobb, og Skraldekafeen - hvor dumpsterdiving er grunnlaget for kafe der du kan betale det du vil for mat og drikke. 

 

Cynthia Reynolds fra Nesoddliv gav oss en kort men veldig innsiktsfull oversikt i hvordan digitale plattformer som drives etter kooperativmodell er i ferd med å endre de store selskapenes monopol på investering og tjenester. Cynthia har blant annet startet Open Food Network Scandinavia, som er en helt åpen løsning hvor selvstendige småskala produsenter kan selge mat i sine lokalområder, uten å måtte binde seg eller gå gjennom distributøravtaler. Dermed får forbrukeren tilgang på lokalprodukter og bøndene kan få den delen av priskaken de fortjener. 

 

Josefin Winther underholdt med gripende sang og musikk både til lunsj og middag, og helgen ble avrundet med at Anders Waage Nilsen konkluderte med at vi trenger mer av "just do it"-prosjekter overalt!