Veksthus for livsglede & bærekraft

Vi vet det jo. Innerst inne. Alle rapporter sier det. Vi har all kunnskap vi trenger for å reagere. Så hvorfor skjer det så lite, så tregt når vi alle burde si “freeze” og tverrsnu livene våre slik at kloden tåler oss framover.
“Først når noen klarer å beskrive et miljøvennlig samfunn vi gleder oss til å leve i, kommer ting til å skje –og da kan det skje fort.”
Jon Bing

I livet mitt tar jeg meg selv ofte i å ønske “at det kom noen voksne snart”. I møte med klimakrisen har “de voksne” latt vente på seg. Noen er opptatt med å blir valgt igjen om fire år, mens andre ser ikke muligheter utenfor den fossil-avhengige økonomien. For at det skal skje noe må vi som føler oss ganske vanlige rett å slett gjøre noe. Vi som egentlig er travelt opptatt med å få livet til å å gå opp. Det er fotballkamper som skal kjøres til, gamle som må besøkes, hus roper etter maling, boder som skulle vært ryddet for fem ferier siden. Hvordan kan vi ha tid og overskudd til å forandre verden?

Grasrotengasjement

Siden 2008 har Bærekraftige liv testet ut akkurat dette. På Landås begynte vi å teste ut hva kan vi klare å få til sammen i et nabolag. Her vi lever våre liv. Hva har vi selv lyst til å bli invitert til å være med på? Erfaringen fra dette er oppløftende. Jeg har jo lyst til å bli litt bedre kjent med naboen, eller de litt lengre opp i gata, eller de jeg bare har sett på et foreldremøte og som ser så hyggelig ut. Ved å gjøre ting i fellesskap her vi bor, føles det som en investering i eget liv. Rett og slett en boost for livskvaliteten. I tillegg blir det lagt merke til oppover i samfunnslagene. Næringsliv, kunnskapsmiljøer og politikere tar kontakt og lytter. Jeg utgjør plutselig en forskjell. Samtidig som handling skaper mening og håp hos meg selv — i stadig flere Bærekraftige liv nabolag.

Klima på tallerkenen

Når vi nå skal bygge opp Lystgården er det på skulderne til all denne erfaringen. Lystgården skal være invitasjonen du har lyst til å si ja takk til. En inngang til et mer bærekraftig liv. Lystgården vil koble kunnskap, kultur, glede, fellesskap, læring, framtidshåp, engasjement — og folk. Edutainment –her skal man både lære og ha det gøy. Det vil være foredrag, konserter, kurs, prosjektutvikling, lokal dyrking, arbeidsfellesskap, bønder, sesongmat, pop-up restaurant, Salongsamtaler, hagearbeid osv. Mat er en del av klimautfordringen og dermed en del av løsningen. Mat handler om fellesskap, tradisjon, næring, glede, folkehelse osv. Mat er en arena der det er mulig å beskrive et miljøvennlig samfunn vi gleder oss til å leve i.

Lystlaget

Lystgården skal realiseres i Landås hovedgård. En fredet perle som eies av Bergen Kommune. De tilbyr Bærekraftige liv å leie det i 20 år for en symbolsk sum — mot å ta ansvar for alt vedlikehold. Det er ingen liten jobb. Vi ønsker å oppgradere den historiske hagen til fordums prakt og fylle huset med inspirasjon og kunnskap om bærekraft. I tillegg til drahjelp som monner fra næringsliv og økonomiske støttespillere er vi avhengig av grasrota til å tegne folkeaksjer. Ved å tegne folkeaksje blir du medlem av Lystlaget. Årlig medlemskap gir anledning til å leie unike selskapslokaler. Og ikke minst er du med på å bygge et stort samfunnsprosjekt. I første omgang trenger vi en forpliktende erklæring om at du vil støtte prosjektet. I det øyeblikket vi har tilstrekkelig finansiering vil en stiftelse opprettes, og vi vil sende ut betalingsinformasjon om beløpet. Det vil ikke bli

Tekst: Liv Karin Thomassen, Prosjektleder for Lystgården

Foto: Andreas Grimsæth

Skriv en e-postLes flere artikler om Lystgården