Dumpster diving for en natt …

Hvordan står det til med matsvinnet? Finnes det god og spiselig mat der ute i søppelcontainerne?

Godt inspirert av NRK-serien med Live Nelvik – Live redder verden. Litt- og i god miljø ånd sendte Bærekraftige liv på Landås ut en patrulje for å sjekke om dumpster diving i nærmiljøet er liv laga. For de som ikke vet hva dumpster diving er så kan det enkelt forklares som å finne mat i butikkenes avfallskontainere som man fremdeles kan nyttiggjøre seg av. Målet med dykketuren vår var å sjekke ut i hvilke grad matbutikkene i nærmiljøet kaster brukbar mat, oppleve nattelivets gleder og ikke minst utfordre egen komfortsone. 

En mandag rundt midnatt skulle det store dykket skje. De ut skremte entusiastene stilte med hodelykt (det er viktig å ha begge hendene fri når en er på raid) og engangshansker (vi er jo opptatt av hygiene må vite) og flere bærenett. Familie og utvalgte venner hadde allerede fått beskjed om å holde morgendagen ledig, for da ville vi invitere til et gjestebud med de deiligste retter …  

Svært så spiselig mat, men ikke så fristende der det lå litt for åpent sammen med annet søppel.Svært så spiselig mat, men ikke så fristende der det lå litt for åpent sammen med annet søppel.

Først ble en Kiwi på en bakketopp besøkt, men akk - der var all søppel - eller ressurser på avveie som det også kalles - plassert bak lås og slå. Dernest ble Rema nede på flaten besøkt, men der fant vi bare noen papirkontainere (vi kunne i hvert fall slå fast at de drev med kildesortering). Litt motløs satte vi kursen for Inndalsveien. Oi, oi, her ble det napp! Ferske boller og brød an mas, men liggende løst søppelet lot vi forresten bli liggende. Vi fortsatte å endevende poser i kontaineren mens hodelyktlyset streifet effektivt etter mer mat. Motivert av ordtaket «den som leter finner» var det bare å fortsette det gode arbeidet – og det ga resultater; vi fant fullt brukbare epler, paprika, dill og purreløk. Full av pågangsmot, og mens vi fablet om de deiligste retter av eplepai, ispedd paprika og vårløk og med et pikant dryss av dill, gikk turen videre til en ny Kiwibutikk. Og her snakker vi fulltreffer! 

Det første som møter oss når vi tar opp lokket på kontaineren er duggfriske, rosa roser. De blir flott på stuebordet! Og dernest er det bare å ta for seg av kyllingvinger, skinke, ost, kålrot, sukkererter med mer. I vår iver etter å begynne et nytt liv som vegetarianere så lar vi alt som minner om kjøtt bli igjen i containeren. Midt i dykket, når vi begge henger med hode nedi en container og prøver å få tak i godsaker på bunn blir vi overrumplet av en hyggelig stemme som spør "finner dere noe?". Litt småfnisende og beskjemmet viser vi frem funnet vi har gjort. Stemmen tilhører en ung, mannlig dumpster diver i midten av 20-årene. Altså en vaskeekte dumpster diver! Wow! Vi utveksler litt erfaringer - vi er jo tross alt en form for kollegaer. Den vaskeekte dumpster diveren kan også fortelle litt om hvordan markedet i det siste har endret seg. For bare noen få år siden kunne nærmest enhver matbutikk tilby nattåpen selvbetjening med all verdens godsaker tilgjengelig i containere på baksiden av butikklokalet, men nå var det langt mellom disse godsakene ...

Nattens raid har kommet til en ende, og vi setter kurs mot sengene våre. Nattens utbytte deles broderlig mellom de to ferske dumpster diverne, og hver av oss kan stolt ta med bittelitt grønnsaker og epler i et bærenett som knapt fyller bunnen. Rosebuketten deles også, men dessverre faller mesteparten av de fine rosa kronbladene av under delingsprosessen (det var kanskje en grunn for at de havnet i en avfallskontainer …?).

Våre erfaringer med dumpster diving kan oppsummeres slik;  

- over halvparten av de 6 butikkene vi besøkte hadde låste avfallskontainere eller var plassert bak lås og slå …
- det kan være mulig å finne noe brukbar mat, men en må regne med heller labert utbytte … Men kanskje varierer det med dagene?
- jobben må påregnes gjort i nattens mulm og mørke, da mange butikker har åpent til kl 23 – så en må forvente å være stuptrøtt på jobb dagen etter …
- dumpster divere er hyggelige folk
- når det var så lite å finne kan også det være et gledelig tegn til at butikkene har blitt mer bevisst matsvinnet og satt i gang endringstiltak som duger. Det er jo i så fall hurra!
- en kjipere konklusjon er jo at i alle de butikkene som hadde lås på avfallet kan det være mange svin på skogen.
- ikke inviter til gjestebud før du vet resultatet av nattens dykking – kanskje finner du ingenting brukbart …
- om noen vil drive dumpster diving på Landås så ikke vær redd for konkurranse fra oss, for vi har innsett at vi har større talent for mer vanlige jobber …
- har du for lite spenning livet og stjeler i butikkene for å få livet til å gå?  Da anbefaler vi heller dumpster diving. Veldig spennende og moralsk sett mer lovlig.

Og gjestebudet? Det måtte dessverre avlyses i mangel på mat…

Av: 2 ferskinger

Se Live redder verden. Litt